Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
Pinterest

Wellington House, Wimbledon

All Case Studies

Challenge

Wellington House is a brand-new retail and commercial space, located in the heart of Wimbledon’s commercial district. The subject of major investment to help regenerate what had been a tired building, the project, spearheaded by London architectural studio MATT Architecture, entailed a wholesale redevelopment of Wellington House – transforming it into one of the most aesthetically arresting properties in central Wimbledon.

The aesthetic of the building was a key consideration from the outset of the project. Situated on a prominent corner block, it was crucial that the façade of the building was in keeping with the wider local vernacular of the street, with many of the nearby buildings, including the fantastically well-preserved Wimbledon Library, featuring distinctive orange brickwork.

Solution

Recognising the importance of using bricks which complement the aesthetics of the wider area, MATT Architecture turned to Ibstock. Using the original Victorian brickwork of the well-preserved local library as a starting point, the architect needed bricks which combined the right colour with attractive texture. Initially, the architect considered handmade, the specification of which would have significantly ramped up the cost of the project. Instead, Ibstock recommended its eye-catching, cost-effective Berkshire Orange solution.

The finished result is truly eye-catching. The combination of iconic brickwork with green glazed ceramics brings to mind the image of a classic Victorian corner pub; both in keeping with, yet enhancing, the local area’s aesthetic.

Photo credits: Will Pryce